A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
VII. Karácsony szent idő
Szerző:MÓSER Zoltán
Illusztrátor:ÁDÁM Gyula
Kiadás éve:2011
ISBN:978-606-556-006-2
Oldalak száma:324
Kategória:Néprajz
Sorozat:Névviseletek
Méret:B5
Ár:
40 RON
3000 HUF
15 EUR

A népi kalendáriumról kiváló áttekintést nyújtó mű utolsó kötete rendhagyó módon, ám stílusosan nem két hónap, hanem csupán néhány nap szokásait, a keresztény évkör legkiemelkedőbb időszakát, a karácsonyt dolgozza fel. A témából adódóan a kötet tematikailag is igen sokszínű, a bevezető részben közel ötven lapon át olvashatjuk klasszikus költőink karácsonyi verseit, akárcsak a regölés ihlette huszadik századi alkotásokat, de beleolvashatunk a cigány karácsonyi énekekbe és a közmondásokból is válogathatunk. Ezt követi a mű tulajdonképpeni magyarázó része, mely a szakrális néprajz gyöngyszemei - jó néhány régi, kottával kiegészített egyházi népének - kíséretében mutatja be a különféle szokásokat, önálló fejezetet szánva karácsony két napjának és a regölésnek, szintén sok-sok szöveggel és kottával kísérve. A művet kilenc, a történelmi Magyarország különböző tájegységeiből való betlehemes játék teljes szövege zárja. A betlehemes játékok és karácsonyi kántálók rövid jegyzékével, Verebély Kincső egy írásával és bibliográfiával kiegészülő kötet a korábbiaktól függetlenül, önállóan is beszerezhető - elsősorban az érdeklődő nagyközönség, mindenekelőtt iskolai ünnepségekre készülődő pedagógusok olvasmánya.


@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: